+
cesta:
Úvodní stránka>CAD>Archiv produktů>Building>Triforma
menu:
tlacitkoCAD LeXikontlacitkonaše službytlacitkoCADtlacitkoBentley WebtlacitkoMicroStationtlacitkoBuildingtlacitkoGeospatialtlacitkoRastrové produktytlacitkoProjectWisetlacitkoAplikacetlacitkoCeník Bentley produktů 2022tlacitkoCeník služeb - BentleytlacitkoSelecttlacitkoDiskusní skupinytlacitkoArchiv produktůtlacitko3DArchtlacitkoMicroStation/JtlacitkoGeoGraphicstlacitkoPowerMap FieldtlacitkoBuildingtlacitkoTriformatlacitkoStructuraltlacitkoArchitecturetlacitkoFAQtlacitkohardwaretlacitkoo firmě
Triforma

MicroStation TriForma

Architektonická nadstavba pro MicroStation

Integrované projektování a tvorba výkresů

TriForma je výkonný produkt pro vytváření architektonických výkresů a prezentací pracující nad modelovacím jádrem Parasolid(R). Oproti tradičním přístupům nabízí jednotné řešení při vytváření 3D modelů, z nichž se vytváří kompletní 2D projektová dokumentace. Tento přístup se nazývá Jednotný model stavby.

Jednotný model stavby nabízí uživateli zažitou architektonickou výrobní linku, neboť zajistí důkladné a přesné 3D modelování včetně okamžité návaznosti na standardní stavařské 2D výkresy. Při postupném vytváření modelu celé stavby ve 3D se projektová 2D dokumentace (tj. výkresy vytvářené na základě 3D situace) okamžitě aktualizuje.

Při modelování ve 3D jsou k dispozici výkonné nástroje, které zajistí nejen základní služby při stavbě 3D domu, ale jsou schopny vyřešit i standardní stavařské úkony. TriForma umí vytvářet přímé, segmentové a obloukové stěny, řeší styky stěn a umožňuje měnit atributy stěn (výšku, tloušťku, apod.). Stěny je možné konstruovat z předkreslených lineárních prvků vytahováním do prostoru. Stěnu lze vybavit základním atributem - materiálem, který obsahuje informace, jak se stěna projeví ve 3D modelu, jak ve 2D dokumentaci. Informaci o materiálu si stěna nese i do závěrečné části zpracování projektu - do výpisu materiálu, rozpočtu a odhadu ceny. Z jednotlivých materiálů lze skládat složené konstrukce stěn. Tak je třeba možné vytvářet sendvičové stěny. Parametrická schodiště lze vytvářet pomocí přehledného dialogového okna, v němž jsou jednotlivé parametry určující geometrii schodišťových ramen a podest na sobě závislé.

Zabudované jádro Parasolid(R) umožňuje vytvářet (pomocí sekvence obvyklých booleovských operací) stěny libovolných tvarů a vkládat do nich otvory s libovolnými obrysy, aniž by TriForma ztratila informaci o tom, že se jedná o stěnu. Do stěn lze vkládat předem definované, plně parametrizovatelné otvory (jejich definice může obsahovat informace, jak se výplň otvoru projeví ve 2D dokumentaci, ve 3D modelu, v rozpočtu, z jakých materiálů jsou jednotlivé složky otvoru vytvořeny apod.).

Jakmile se změní výchozí 3D model (a tedy jednotný model stavby), je automaticky provedena i příslušná změna ve 2D dokumentaci. Příklad: Po posunutí/zkrácení/prodloužení stěny či vložení okna do zdi není nutné kontrolovat a opravovat položky v dlouhých výpisech materiálů, neboť TriForma zajistí tyto akce sama. Díky této technologii nedojde při opravách projektu na poslední chvíli k nežádoucím nepřesnostem a chybám.

2D výkresy automaticky vytvořené z jednotného modelu stavby již obsahují šrafury a kóty vytvořené podle uživatelského nastavení a podle definice materiálu, z něhož je stěna / otvor / výplň / schodiště vytvořena. Jednotlivé prvky ve 2D výkresech již mají přiřazeny barvy a tloušťky čar (určující je opět použitý materiál). Pokud chce uživatel 2D výkresy opatřit poznámkami nebo je ručně dokreslit, tak tyto dodatečné grafické informace jsou uchovávány.

Synchronizace výpisů a výkresů

Jednotný model stavby poskytuje uživatelům jednoduchou vazbu mezi grafickými daty (3D modelem a 2D projektovou dokumentací) a odvozenými negrafickými údaji (výpisy materiálů, seznamy místností, kubatury stěn apod.). Uživatel určí pouze základní specifikaci jednotlivých materiálů a TriForma automaticky vytvoří rozpis použitých stavebních materiálů včetně celkové kalkulace projektu. Kontrola a vytváření výpisů a rozpočtu metodou Co se stane, když nabízí uživateli jednoduchý, leč výkonný mechanismus, který dovoluje kdykoliv nahrazovat, doplňovat a definovat stavební materiály použité při vytváření projektu a sledovat například, jak se mění cena. Zprávy a výpisy vytvořené v TriFormě můžete snadno importovat do tabulkových procesorů nebo databázových systémů.

Snadné učení, snadné používání

TriForma má stejné, intuitivní uživatelské rozhraní na všech platformách. Dialogová okna jsou nemodální, a tak je možné parametry nástrojů měnit, aniž by bylo nutné právě probíhající akci přerušovat. Pomocí technologie QuickVisionTM je možné pracovat i ve stínovaném pohledu. TriForma může bez výhrad využívat prostředí MicroStationu. Nástroje MicroStation TriFormy mohou spolupracovat s AccuDraw. To je zvlášť výhodné při kreslení ve 3D, neboť lze prostor ovládnout pomocí jednoho izometrického pohledu.

TriForma pracuje jako nadstavba systému MicroStation. TriForma systém MicroStation nijak neomezuje, všechny standardní postupy a výhody, které MicroStation nabízí, lze při vytváření jednotného modelu stavby využívat - referenční výkresy (vektorové i rastrové), nájezdy, AccuDraw, kótování (TriForma navíc nabízí speciální nástroj - Kótovat přeškrtnutím), popisování, nástroje Zpět a Znovu, apod.

Informace neustále po ruce

Microstation Triforma (www.axis.cz)Výkonnost systému TriForma výrazně vzrůstá, pokud projekt vzniká jako kolektivní dílo pracovní skupiny. Jednotliví projektanti mohou jednotný model stavby (respektive výkresy, které jsou z jednotného modelu stavby odvozeny) sdílet pomocí referenčních výkresů. Změny prováděné ve výkresu jsou okamžitě aktualizovány a všichni účastníci tvorby jednotného stavařského modelu jsou ihned informování o práci svých kolegů.


Poslední úprava: 16.6.2008 14:26
(c) 2007-2024 axis, spol. s r.o.