+
cesta:
Úvodní stránka>CAD>MicroStation>MicroStation V8i
menu:
tlacitkoCAD LeXikontlacitkonaše službytlacitkoCADtlacitkoBentley WebtlacitkoMicroStationtlacitkoMicroStation V8itlacitkoMicroStation XMtlacitkoMicroStation V8 2004 EditiontlacitkoRedlinetlacitkoViewtlacitkoPowerDrafttlacitkoPower Rail Track V8itlacitkoSelect ServertlacitkoBuildingtlacitkoGeospatialtlacitkoRastrové produktytlacitkoProjectWisetlacitkoAplikacetlacitkoCeník Bentley produktů 2022tlacitkoCeník služeb - BentleytlacitkoSelecttlacitkoDiskusní skupinytlacitkoArchiv produktůtlacitkoFAQtlacitkohardwaretlacitkoo firmě
MicroStation V8i

Co je nového v MicroStationu V8i (8.11.05.17) porovnání s předešlou verzí XM (8.9.4.51)

V lednu 2009 firma Bentley uvolnila české verze nového MicroStationu V8i (včetně jeho menších bratrů: PowerDraftu a View). Jedná se o verze 8.11.05.

TIP: Stáhněte si oficiální český readme soubor s nápovědou přímo z našich stránek!

Nové verze může SELECT zákazník získat na obvyklém místě: SelectServicesOnLine. Nezapomeňte, že je třeba před instalací MicroStationu/PowerDraftu/Bentley View nainstalovat (stejně jako u verze XM) tzv. Prerequisite Pack – nyní je nazýván: Prerequisites for Bentley Desktop Applications 08.11.05

Poznámka: Program Bentley Redline již nebude ve verzi V8i (8.11.xx) existovat, později ho nahradí jeho silnější kolega ProjectWise Navigator.

Nároky na provoz, licencování, instalační proces

Nároky jsou obdobné jako u verze XM. Novinkou je to, že verze V8i nepracuje na Windows 2000. „Povolené“ operační systémy jsou jen tyto: Windows Vista a Windows XP. Oproti verzi XM je V8i rychlejší, jak při spuštění, tak i při rutinní práci, dřívější prodlevy způsobené především špatnou koordinací programu s ovladačem grafické karty, jsou odstraněny. (U verze XM někdy docházelo ke kuriozitám typu: Jakmile byla v pohledu umístěna ohrada, pohyb kurzoru se výrazně zpomalil apod.)

Základní požadavky na hardware

Minimální paměť: 512 MB, doporučená 2GB. Instalace MicroStationu zabere na disku 900 MB (PowerDraft 500 MB, Bentley View 350 MB). Verze V8i dokáže nativně využívat dva procesory (při jednom spuštění) – zvláště při renderování náročných scenérií.

Systém licencí se od verze XM nezměnil – včetně vypůjčování a sdílení. Select uživatel si může vybrat, zda bude používat místní (deploy), nebo hostovaný (hosted) SelectServer. NeSelect uživatel, si „pronajímá“ licenci na Bentley licenčním serveru. SELECT zákazník se navíc nemusí nijak starat o upgrade licence, protože „povýšení na V8i“ nastane na licenčním serveru automaticky.

Instalační program se změnil a zpřehlednil. Jedná se o standardizovaný Windows Průvodce instalací. MicroStation/PowerDraft/View V8i se instaluje podle stejných pravidel jako verze XM: „Exe“ část (tj. soubory, které uživatel nemění a neaktualizuje při své práci) do Program FilesBentley.

Uživatelská data, ukázkové projekty apod. jsou v adresáři Documents and SetingsAll Usersdata aplikacíBentley MicroStationWORKSPACE. Oba tyto adresáře je možné zadat libovolně, a pracovní prostředí (workspaces) – nebo jejich „veřejnou“ část – mít na firemním serveru.

Datová kompatibilita s předešlou verzí XM

Nedošlo k žádným změnám v datových strukturách a aplikacích (DGN, CEL, RSC, DGNLIB, MA, VBA, …). Navíc je možné otevírat AutoCAD výkresy DWG 2009. Některé kolize se starými speciálními daty se mohou projevit v případě, že uživatel bude používat aplikace typu Descartes V8i, Bentley Map V8i apod.

Zásadní novinky

Úplný seznam novinek (heslovitý) naleznete v standardním Readme souboru. Podrobněji jsou novinky popsány v Helpu (What‘s New). Zde je jejich výběr a několik poznámek a upřesnění, odkazy vedou k obrázkům – screenshotům.

Správce úloh je roztahovatelný, je přepracován a je možné ho používat v několika stavech

Uživatelský vzhled

  • Správce úloh je roztahovatelný, je přepracován a je možné ho používat v několika stavech
  • Položky ve Stavovém řádku je možné skrývat, navíc je možné zde vypisovat průběžně souřadnice „pod kurzorem“.
  • Pomocí Pojmenovaných výrazů je možné vytvářet např. vlastní nabídky „na pravém tlačítku“

Více modelů ve více pohledech

  • Naprostou novinkou je možnost zobrazit si v různých pohledech různé modely téhož DGN (nebo DWG) výkresu. Je tedy možné „naráz“ kreslit do více modelů najednou. Přiřazení „Model -> Pohled“ provedete v inovovaném dialogu Atributy pohledu. Pokud jsou například na tiskovém archu urovnány jednotlivé modely jako reference, pak je možné mezi modely (a popř. i archem) přecházet pouhým posunutím kurzoru do příslušného pohledu s modelem. Pokud je v pohledu jako aktivní model právě ten model, který je v jiném pohledu zobrazen jako reference jiného modelu, nevadí! Každý pohled si „drží“ svůj model jako aktivní, lze tedy říci, že přechodem mezi pohledy dojde k (dočasnému) zaktivování reference.

3D modelování

Několik nových základních těles bylo přidáno do objemového modeláře

  • Zcela přepracovaný plošný a síťový modelář. S B-spline plochami je možné manipulovat prostým taháním za úchyty, jsou připraveny nové nástroje na krájení, zkroucení a ořezávání ploch. Vítaný bude nástroj na rozvin (libovolné) plochy. Sítě je možné vytvářet z předem definovaných křivek. Speciálním nástrojem lze převést libovolnou síť na b-spline, či obecnou plochu a s ní pak dále pracovat. Novinkou jsou i booleovské operace se sítěmi a plochami.
  • Několik nových základních těles bylo přidáno do objemového modeláře: Elipsoid, kužel s eliptickou základnou, polyhedron, kupole, jehlan apod.
  • Při manipulacích je možné „držet“ jednotlivé hrany a vrcholy, a tak plochy i tělesa vytahovat do prostoru.

Styly zobrazení a prezentace 3D modelů

  • V knihovně dgnlib, nebo přímo ve výkresu mohou být připraveny Styly zobrazení. Jedná se o předpisy, jak má být 3D model (avšak je to použitelné i u 2D kreseb) v pohledu zobrazen. K dispozici jsou nejen staré a dobře známé postupy typu – viditelné hrany, hladké stínování, ale i novinky typu – Ilustrace, nebo Průhlednost.
  • 3D modely je nyní možné ukazovat i v řezech, přičemž řezná rovina nemusí být rovnoběžná s rovinou XY pohledu. Snadno tak lze zařídit, aby při otáčení 3D pohledu bylo vidět dovnitř budovy. Řezných rovin může být použito více najednou, 3D model se tak výrazně zjednoduší a postupy typu – Otočit pohled v hladkém stínování jsou velmi efektní, protože při otáčení se mění poloha objektů vzhledem k řezným rovinám.

Podpora geografických souřadnicových systémů (GSS) a GPS

Katalog „zavedených“ GSS

  • Geografické souřadnicové systémy je možné přebírat a aktivovat z různých zdrojů (DGN výkres, knihovna dgnlib, připojená reference). Katalog „zavedených“ GSS je velmi obsáhlý a každý jen trochu významný státní útvar (i neexistující – viz obrázek) v něm má své zástupce.
  • Geografický souřadnicový systém je možné ukládat jako pomocný souřadný systém a naopak.
  • Každý pohled může mít přiřazen „svůj“ pomocný souřadný systém nebo geografický souřadnicový systém.
  • Počátek souřadnic je nyní možné určit lícovacími body, nikoliv jen přímým příkazem.
  • Ve výkresu je možné přímo sledovat polohu „přečtenou“ z GPS.

Raster Manager

  • Obrázek je možné bez jakýchkoliv převodů a ukládání připojit přímo z WMS (web mapového serveru), rastrové obrázky podporují geografické souřadnicové systémy a podřídí se jejich zobrazení.

Nástroj Vybrat prvek

  • Hromadná vyhledávání je nyní možné zadávat specializovanými podmínkami (dříve to byly atributy prvku: barva, vrstva, typ čáry, typ prvku…): Textové, kótovací, multičárové styly. Průhlednost a priorita.

Tvorba a úprava B-spline křivek

  • Vytváření a modifikace křivek bylo přepracováno. Uživatel může s křivkami manipulovat několika novými „chytni a táhni“ postupy. Panel nástrojů je zpřehledněn a přepracován.

Texty

  • Nový nástroj na změnu VELKÁ/malá písmena.
  • Vyhledávání textu je vylepšeno, protože se týká i referencí a textových polí.

Tisk

Nová součást Organizátor tisku

  • Naprosto nová součást Organizátor tisku nahradila dřívější, poněkud těžkopádný Dávkový tisk.
  • Tiskové styly – vytvářené v Organizátoru tisku – je možné používat i při tisku (obvyklým způsobem) jednotlivých archů.
  • Skryté hrany je možné tisknout do PDF jako vektorovou kresbu.
  • S tiskovými archy je možné v pohledu dynamicky manipulovat, např. změnit papír A3 na papír A4. Nebo posunout, nebo natočit.

Vizualizace

  • Nová technologie Luxologie nabízí další možnosti, jak 3D model stínovat, v tomto případě do speciálního okna a následně do souboru. Na obrázku je zachycen postup renderingu, nenechte se zmást podivnými obřími pixely.
  • Nový Správce světel (jak světelných zdrojů, tak i obecných světel typu Slunce, Venkovní světlo, Blesk apod.) umožňuje snadné nastavení celkového osvětlení 3D modelu.
  • Slunce může být na oblohu „umístěno“ podle souřadnic převzatých z Google Earth.
  • Světelné podmínky je možné kdykoliv v pohledu snadno změnit.
  • Materiály jsou nyní explicitně uloženy ve výkresu, palety mohou být nachystány a distribuovány v knihovnách dgnlib.
  • Dialog pro nastavení renderingu byl přepracován a výrazně zjednodušen.
  • Animace podporuje formáty AVI a WMV, včetně specializovaných codeců.

Světelné podmínky je možné kdykoliv v pohledu snadno změnit.

Centrální nastavení barev

  • V Přednostním nastavení je nyní možné centrálně určit některé barevné efekty, které dříve byly definovány ve výkresu: Např. pozadí pohledu, barva zvýrazněného prvku, barva výběrové množiny apod. Nyní je možné tato „výkresová“ pravidla ignorovat a definovat si pro tyto účely neměnnou barvu.

Podpora specializovaných datových formátů

  • Následující suchý výčet nově podporovaných formátů potěší především specializované uživatele: OpenNurbs, SKP (Google 3D Warehouse), OBJ, SVG, Collada DAE, Maxwell Scene.

AutoCAD spolupráce

  • Možné otevřít a zapisovat do DWG 2009.

 

Galerie

Správce úloh je roztahovatelný, je přepracován a je možné ho používat v několika stavechPanel nástrojů je zpřehledněn a přepracován.* V knihovně dgnlib, nebo přímo ve výkresu mohou být připraveny Styly zobrazení* Položky ve Stavovém řádku je možné skrývatPomocí Pojmenovaných výrazů je možné vytvářet např. vlastní nabídkyPřiřazení „Model ->  Pohled“ provedete v inovovaném dialogu Atributy pohleduObrázek je možné bez jakýchkoliv převodů a ukládání připojit přímo z WMSKatalog „zavedených“ GSSNová součást Organizátor tiskuS tiskovými archy je možné v pohledu dynamicky manipulovatHromadná vyhledávání je nyní možné zadávat specializovanými podmínkamiNový nástroj na změnu VELKÁ/malá písmenaV Přednostním nastavení je nyní možné centrálně určit některé barevné efekty, které dříve byly definovány ve výkresuPrůhlednost3D modely je nyní možné ukazovat i v řezechZcela přepracovaný plošný a síťový modelářNěkolik nových základních těles bylo přidáno do objemového modelářeNová technologie LuxologieNový Správce  světelSvětelné podmínky je možné kdykoliv v pohledu snadno změnit.Dialog pro nastavení renderingu byl přepracován a výrazně zjednodušen


Poslední úprava: 13.2.2009 14:23
(c) 2007-2024 axis, spol. s r.o.